Menu
Gezondheid / Tips

Havermelk: welke is de beste keuze?

De keuze aan plantaardige melk is tegenwoordig enorm groot. Ten eerste kun je al kiezen tussen melk van verschillende bronnen (kokosmelk, amandelmelk, rijstmelk, havermelk). Stel je drinkt graag havermelk, dan heb je ook daarin weer heel veel keuze. Welk merk? Welke vorm? Bio? Vol? Halfvol? Barista? Om je wat duidelijkheid te geven over de verschillen tussen verschillende soorten havermelk schrijf ik er nu een artikeltje over.

Wat is havermelk?

Havermelk is melk wat wordt gemaakt van haver. Het is een plantaardig alternatief voor koemelk (of een andere dierlijke melk). Je kunt het ook zelf maken. Ik heb het ook wel eens gedaan, maar ik vind het toch niet zo lekker als een plantaardige melk van bijvoorbeeld Oatly. Bovendien worden aan de melk van Oatly en Alpro ook wat belangrijke vitamines toegevoegd die jij (als vegetariër of veganist) mogelijk zou missen als je dierlijke producten vervangt voor plantaardige producten.

Voedingswaarden

Onderaan dit artikel heb ik een overzicht geplaatst met alle ingrediënten en voedingswaarden van de havermelk die ik in dit artikel vergelijk. Zo kun je makkelijk meekijken 🙂 Let’s start:

Oatly Haverdrink Vol

Dit is een soort van de standaard haverdrink van Oatly. Er zitten geen suikers aan toegevoegd. De 4,1 gram suikers die je ziet staan bij ‘waarvan suikers’ zijn natuurlijke suikers vanuit de haver. Dat geldt overigens voor alle haverdrankjes van Oatly.
Er er zitten een aantal vitamines en mineralen aan toegevoegd: vitamine D, B2, B12, calcium en jodium.
Maar, er is 1 maar: er zit zuurteregelaar aan toegevoegd. Daar hebben ze een goede reden voor, namelijk: op die manier is deze haverdrank geschikt om te gebruiken in je koffie. Dus als je van een havercappuccino houdt kun je de keuze maken voor deze versie.

Oatly Haverdrink Bio

De bio versie van Oatly haverdrank is gemaakt van biologische haver en bevat alleen wat toegevoegd zout en koolzaadolie (ook van biologische oorsprong). Ik raad eigenlijk altijd aan om biologisch te eten, maar in dit geval is het goed om meerdere dingen in overweging te nemen. Deze bio haverdrank bevat namelijk geen toegevoegde vitamines en mineralen. Daarmee is het dus niet echt een goede vervanger voor koemelk. Ook vind ik hem persoonlijk een stuk minder romig en smaakvol. Zeker voor in de koffie is het geen aanrader (dat geeft Oatly overigens zelf ook toe).

Oatly Haverdrink Calcium

Mijn personal favoriet! 😊 Zoals de naam het al zegt is aan deze haverdrank extra calcium toegevoegd, maar ik zie niet precies wat het verschil is met de originele, volle haverdrank van Oatly. Als jij het wel weet hoor ik het graag 😜
De haver wordt verbouwd in Scandinavië en de ingrediënten zijn puur: water, haver, koolzaadolie, een beetje zout en voorderest: vitamines en mineralen (Vit D, B2, B12, calcium en jodium) 🙏🏼 Bijkomend voordeel: deze havermelk kan op kamertemperatuur bewaard worden. Ik vind het ideaal. Zo kun je een voorraadje hebben zonder dat je koelkast vol zit. Én je kunt hem makkelijk meenemen.

Oatly Haverdrink Barista

De barista versie van Oatly haverdrank is echt bijna hetzelfde als de originele, volle versie van Oatly. Er zit alleen iets meer kaliumfosfaat in in vergelijking met de originele versie voor thuis. Dit is een zuurteregelaar en wordt toegevoegd omdat de melk dan geschikt is om te gebruiken in koffie. Vrij logisch dus voor een barista versie 😜

Alpro Haverdrink No Sugars

Deze Alpro haverdrink is erg vergelijkbaar met de originele versie van Oatly. Maar er zijn een aantal kleine verschillen.
– Het bevat geen jodium;
– Heeft iets minder vitamine D;
– Maar ook minder zout;
– Er is zonnebloemolie gebruikt in plaats van koolzaadolie (zie beneden voor het verschil);
– Er zit hier een stabilisator in;
– Er is chicoreivezel aan toegevoegd als vervanging voor suiker.

Ook wordt in de voedingswaarden aangegeven dat er geen suikers in zitten (en bij Oatly wel). Daar zit bij beide merken geen verschil in. Alpro vernoemd de natuurlijke suikers uit haver niet als suikers. Oatly doet dat wel. Het komt er op neer dat beide merken geen suiker toevoegen aan hun product.

Alpro Haverdrink Barista

Last but not least: de barista versie van Alpro.
De barista versie van Alpro haverdrink is eigenlijk vrij ‘clean’. Het bestaat uit water, haver, zonnebloemolie, agavevezel en zeezout. Agavevezel is een vezel die vaak als vervanging van suiker wordt toegevoegd. Het geeft een romige, volle smaak. Helaas zitten hier geen vitamines aan toegevoegd. Er zit alleen wat calcium in, maar lang niet zoveel als bij de rest van de havermelk.

Overzicht voedingswaarden

Calcium: waarom is dit gebonden aan carbonaat of fosfaat?

Calciumopname is afhankelijk van andere voedingsstoffen zoals vitamine D en magnesium. Zeker vitamine D, maar dit zit ook toegevoegd aan alle soorten havermelk. Maar ook de vorm waarin calcium aan je havermelk wordt toegevoegd is belangrijk. Je ziet staan dat de Oatly original calcium bijvoorbeeld 2 verschillende soorten calcium bevat: calciumcarbonaat en calciumfosfaat.

Koolzaadolie of zonnebloemolie?

Zoals je in de ingrediëntenlijsten kunt zien maakt Oatly gebruik van koolzaadolie en Alpro gebruik van zonnebloemolie. Wat is het verschil?

Koolzaadolie heeft het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën (90% is onverzadigd vet) en is bovendien een rijke bron van omega-3 vetzuren (lees hier meer over omega-3 en omega 6 en waarom je bij voorkeur meer omega-3 zou willen consumeren). Ook bevat het vitamine A & E.

Zonnebloemolie daarentegen, bevat veel omega 6 en verstoort hiermee juist de opname van omega 3. Bovendien is maar 60% van de vetzuren in zonnebloemolie onverzadigd en het bevat alleen vitamine E.

Hier heb ik het even heel kort samengevat hoor, maar koolzaadolie heeft dus écht de voorkeur.

Conclusie

Ik heb het misschien al een beetje verklapt omdat ik aangaf dat een van bovenstaande vergeleken ‘havermelken’ mijn favoriet is, maar de Oatly Havermelk Caclium komt wat mij betreft het beste uit de test 🎉🙂 Het bevat een aantal belangrijk vitamines (iets wat de bio versie bijvoorbeeld niet heeft), maar bevat verder geen andere toevoegingen. Ook wordt er gebruik gemaakt van koolzaadolie in plaats van zonnebloemolie, wat weer goed is als het gaat om omega-3 vetten en verzadigde vetten.
Sowieso krijgt Oatly daarom de voorkeur boven Alpro. Het bevat minder toevoegingen en ingrediënten van betere kwaliteit. Daarnaast vind ik de havermelk van Oatly ook lekkerder dan die van Alpro, maar dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur 😜
Als je je havermelk graag drinkt in koffie kun je overwegen om de original (volle versie) te nemen. Hier zit kaliumfosfaat aan toegevoegd wat de melk geschikt maakt voor in koffie.

No Comments

    Leave a Reply