Menu
Gezondheid

Epigenetica

๐’๐ฎ๐ง๐ง๐ฒ ๐–๐ž๐๐ง๐ž๐ฌ๐๐š๐ฒ! ๐Ÿ’™โ˜€๏ธ
Vandaag een bloedtest op de planning en voorderest lekker vrij, wat een luxe!
Maar nog genoeg dingen te doen. Zo ben ik nog steeds in opleiding omdat ik mezelf wil blijven ontwikkelen. Voor m’n opleiding (tot epigenetisch therapeut) moet ik een werkstuk schrijven. Het onderwerp van mijn werkstuk is de epigenetica van een burn-out. Ik doe dit in een team met twee collega’s.

๐๐ฎ ๐๐ž๐ง๐ค ๐ฃ๐ž ๐ฆ๐ข๐ฌ๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ž๐ง: “๐„๐ฉ๐ข๐ ๐ž๐ง๐ž๐ญ๐ข๐œ๐š? ๐–๐š๐ญ?” ๐Ÿค“
Ik ga proberen om in Jip en Janneke taal uit te leggen wat dit betekent ๐Ÿ˜œ
Iedereen wordt geboren met een uniek DNA. Dit DNA verandert niet. Je DNA bestaat uit genen. Die genen veranderen dus ook niet, mรกรกr ze kunnen wel ๐š๐š๐ง ๐จ๐Ÿ ๐ฎ๐ข๐ญ ๐ฌ๐ญ๐š๐š๐ง. Gebeurtenissen, leefstijl en omgevingsfactoren kunnen invloed hebben op het aan- en uitschakelen van genen. En dat kan grote impact hebben.

๐๐ž๐ค๐ข๐ฃ๐ค ๐ก๐ž๐ญ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐›๐ž๐ž๐ฅ๐ ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ‘๐ ๐ซ๐š๐ง๐๐ฆ๐š’ย ๐Ÿ‘‡
De komma is in dit voorbeeld essentieel. De complete interpretatie van de zin verandert namelijk als je de komma weghaalt. Dat is ook met het uitlezen van je DNA zo. Een uitgeschakeld of juist ingeschakeld gen maakt uit รฉn epigenetische veranderingen kunnen ook doorgegeven worden aan het nageslacht.

๐“๐ž๐ซ๐ฎ๐  ๐ง๐š๐š๐ซ ๐จ๐ง๐ฌ ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ญ๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ค: wij onderzoeken of er aan het de veranderingen in genen herkend kan worden of iemand een burn-out heeft. Op die manier zou het eerder herkend en erkend kunnen worden. Ook onderzoeken we hoe dat met voeding en leefstijl aangepakt kan worden. Want dat is het mooie van epigenetica: het kan teruggedraaid worden โค๏ธ Het kost wel tijd, maar het kan.

No Comments

    Leave a Reply